Hoe u zelf op professionele wijze uw werk inlijst

Een foto professioneel  inlijsten.

Wilt u een foto mooi  inlijsten, dan kunt u deze het beste opplakken op een zelfklevend karton of polystyreen, om langs deze weg  het meest strakke resultaat te bereiken.

Voor bevestiging zie onze instructievideo ” Het opplakken van een foto op polystyreen

Dit voorkomt dat uw foto gaat golven of bobbelen  in de lijst. Zelf als de foto in eerste instantie er strak uitziet, kan onder invloed van verschillende omstandigheden, zoals een toenemende luchtvochtigheid of wisselende temperatuur, uw foto uiteindelijk toch gaan golven.

Een ander effect ontstaat als u uw foto direct tegen het glas aan inlijst. U zou kunnen denken dat er vlek op uw foto zit, maar dit ontstaat door dat de foto op sommige plaatsen aan het glas kleeft.

Om dit te voorkomen gebruiken we een passe-partout, of een verdiepingsprofiel.

Beide methoden voorkomen dat uw foto het glas raakt.

Het gebruik van een verdiepingsprofiel

Verdiepingsprofielen zijn er in verschillende materialen en kleuren. De meest gebruikte zijn van kunststof, in de kleuren transparant, zwart en wit.

Voor het inlijsten van een foto raden wij u een 3 mm hoog profiel van kunststof aan, de kleur hangt af van de kleur lijst die gebruikt.

P.S. Als het een erg grootte foto betreft kan het soms beter zijn een 6 mm hoog profiel te gebruiken.

De montage van het profiel wordt gedaan op de uiterste rand van de glasplaat.

De kunststof profielen zijn voorzien van een plakstrook.

Eerst snijd u de profielen op maat met behulp van een stanleymes, en vervolgens verwijdert u de papierstrip van het profiel.

Na verwijdering van de papierstrip, kunt u deze eenvoudig op de glasplaat vastkleven.

Als u dit aan alle 4 zijden gedaan heeft, kan de foto, (die opgeplakt is op een zelfklevend karton of polystyreen) geplaatst worden.

Op deze manier komt de foto niet in aanraking met het glas.

Plaats het achter-board, en sluit vervolgens de lijst.

Voor een nog mooier resultaat, gebruikt u ons mooie Clarity-glas, voor maar 1% reflectie!Maten 

Bij het bestellen van een maatwerklijst, houten schilderijlijst, fotolijst of aluminiumlijst dient de glasmaat of doekmaat (dus eigenlijk gewoon de maat van het werk wat u wilt inlijsten) opgegeven te worden. Dit is de maximale maat van het werk, voor doek te meten op de hoeken waar het doek is samengevouwen. Wij maken de lijst dan rondom 1 mm groter. (zie tekening productinformatie) 
Buitenmaat en dagmaat wordt op de site weergegeven in een tekening waarin de juiste verhouding tussen glasmaat en buitenmaat zichtbaar wordt. 
Bij standaardlijsten is de opgegeven maat altijd de glasmaat. Dit betekent dat de uiteindelijke maat van het ingelijste werk groter zal zijn. 
Baklijsten worden alleen toegepast voor doek en paneel, zonder glas. 

Zie onderstaande tekening voor het begrip, glasmaat of doekmaat en dagmaat.

Voor baklijsten dient de binnenmaat van de bak opgegeven te worden !! Neem hiervoor de maat van het paneel of doek en tel bij hoogte en breedte 1 cm op! 

Zie verder bij montage baklijsten. 
Voor de verschillende glassoorten verwijzen wij naar de tabel in productinformatie 

Levering maatwerk 

Standaard leveren wij maatwerklijsten met 4 mm MDF of hardboard achter-plaat en een losse ophanging die aan de lijst wordt geschroefd. Voor bevestiging zie onze instructievideo ”Montage”
Bij Nielsen lijsten leveren wij standaard een in hoogte verstelbare Nielsen ophanging die in het frame wordt geklemd en geschroefd. Op verzoek kunnen Nielsen lijsten ook geleverd worden met hardboard 4-punts draadophanging. 
Schilderijlijsten, fotolijsten etc. kunnen op verzoek ook geleverd worden met opvulkarton en achtertik. 

Het inlijsten 

De wijze van inlijsten van een werk wordt bepaald door het type lijst. 


Algemeen: 

Zorg voordat u begint met inlijsten voor een stabiele vlakke ondergrond minstens zo groot als de lijst ( een tafel of gladde vloer bijvoorbeeld ) en bedek deze met een laag papier, een handdoek of deken. Leg hierop de lijst. Let ook goed op dat u tijdens het inlijsten geen druk uitoefent op de glasplaat. Deze ligt met de randen op het lijstprofiel en raakt in het midden niet de ondergrond. Geringe druk kan de glasplaat al doen breken. Denk hier vooral om bij het schoonmaken van het glas; Slechts zeer weinig druk uitoefenen! Glasbreuk na aflevering wordt door ons niet vergoed! 

Leg bij werken op papier altijd een zuurvrij inlegvel tussen werk en achter-board. 


Aluminium wissellijsten of fotolijsten 

Aluminium wissellijsten of fotolijsten zijn zogenaamde backloaderlijsten ( het werk wordt vanaf de achterzijde in de lijst gemonteerd ) waarvan de inhoud door het gebruik van draaiveren en hoekveren eenvoudig en snel kan worden gewisseld. 

• Leg de lijst met de zichtkant naar beneden op een schone vlakke ondergrond. 
• Druk nu de draaiveren licht in en draai de uiteinden uit de lijst. Verwijder ook de hoekveren. Hierdoor komt de achter-plaat vrij te liggen. 
• Til de achter-plaat aan de ophangingsdraad of de tandhangerclips voorzichtig uit de lijst en zet deze opzij. 
• Verwijder nu eerst het papieren schutblad. U ziet nu alleen de lijst met het glas. 
• Neem eventueel stof af met een stofzuiger ( kruimeldief ) of antistatische doek, u kunt een glasreinigingsvloeistof gebruiken maar zorg in dit geval er voor dat het glas en de binnenzijde van de lijst volkomen droog zijn voordat u verder gaat. 
• Leg nu het in te lijsten werk met de zichtkant naar onderen in de lijst. 
• Leg vervolgens de achter-plaat weer in de lijst, draai en klem de veren weer vast. 
• Draai het ingelijste werk om en controleer zorgvuldig op eventuele achtergebleven stofdeeltjes of andere ongerechtigheden. Mochten er toch nog verontreinigingen zichtbaar zijn, demonteer dan de lijst, maak opnieuw schoon, en zet weer in elkaar. 

Het ingelijste werk is nu klaar om opgehangen te worden. Afhankelijk van het ophangsysteem van uw lijst ( met een drie- of vierpunts draadophanging of tandhangerclips, bepaalt u de hoogte van het bevestigingspunt op de wand. 

Draadophanging (drie- of vierpunts): 

Deze vorm van ophanging bestaat uit een staaldraad die op drie hoeken van de achter-plaat is bevestigd. 
Belangrijk: let er bij het inleggen van het in te lijsten werk en vervolgens de achter-plaat op dat de bovenzijde van het werk altijd op de achter-plaat een aan de lijst parallel lopende draad heeft. Controleer dit nadat u het werk heeft ingelijst. 
Bij vier-punts draadophanging speelt dit geen rol, de ophangdraad is op alle vier de hoeken van de achter-plaat bevestigd, er is geen boven of onder, het ingelijste werk kan op iedere wijze worden opgehangen. 

Ter bepaling van de hoogte van het ophangpunt: Neem met een hand het ingelijste werk op in het midden van de bovenste draad. Als de draad strak staat meet u de afstand van het hoogste punt van de draad tot de bovenkant van de lijst. 
Dit is de afstand die u moet aftrekken van de hoogte van de bovenkant van de lijst zoals deze op de wand moet komen te hangen. 

Zorg er altijd voor dat ieder ingelijst werk, of het nu een wissellijst, fotolijst, schilderijlijst of baklijst betreft, opgehangen wordt aan een stevig ophangpunt. In onze online-catalogus vindt u diverse ophangsystemen die, mits volgens de bijgeleverde handleiding toegepast, garanderen dat uw werk niet kan vallen. 


Tandhangerclips: 

Dit ophangsysteem maakt gebruik van twee metalen ophangbeugels, een aan een korte en een aan een lange zijde van de achter-plaat. Ook hier geldt dus: goed opletten dat de achter-plaat zo wordt gemonteerd dat een zijde met tandhangerclip aan de bovenkant van het werk komt. 

Na bevestiging van het werk in de lijst meet u de afstand tussen de “tanden” van de clip en de bovenkant van de lijst. 
Het ophangpunt in de wand moet deze afstand lager dan de uiteindelijk gewenste hoogte van de bovenrand worden gemaakt. Houten wissellijsten 

Ook houten wissellijsten zijn backloaderlijsten. De bevestiging van de achter-plaat vindt echter niet plaats met behulp van veren, maar door zogenaamde flexpoints. Dit zijn buigzame metalen lipjes die in de binnenzijde van de houten lijst zijn bevestigd. 
Door de metalen lipjes respectievelijk open of dicht te buigen kan de achter-plaat worden verwijderd dan wel bevestigd. 

Volg verder voor het inlijsten van het werk de instructies als boven omschreven bij aluminium wissellijsten. 


Houten maatlijsten 

Houten maatlijsten worden eveneens geleverd met flexpoints, de wijze van inlijsten is dus grotendeels hetzelfde als hierboven beschreven bij houten wissellijsten. 
Het verschil bij houten maatlijsten is echter het ophangsysteem. Bij houten maatlijsten wordt een aparte ophang-set geleverd, Voor bevestiging zie onze instructievideo ”Montage


Nielsen aluminium maatlijsten 

Nielsen maatlijsten worden meestal gebruikt voor meer permanent werk. 
De aluminium lijsten zijn dan ook niet voorzien van draaiveren, maar van een schroefsysteem met klemveren. 
Teneinde een werk in een Nielsen lijst in te lijsten dient de lijst aan een zijde te worden losgeschroefd. Pas goed op met het uitoefenen van druk op de lijst. Glas is zeer breekbaar. 

Werkwijze: Leg de lijst weer als boven beschreven op een zachte vlakke ondergrond. 
Verwijder de klemveren. Schroef nu voorzichtig aan een zijde de hoekplaatjes los en verwijder een van de lijstprofielen. 
Schuif de achterplaat uit de lijst en verwijder het schutvel. 
Maak het glas schoon als boven beschreven en schuif het in te lijsten werk voorzichtig in de lijst. Schuif vervolgens de achterplaat in de lijst en bevestig het losse lijstprofiel weer. Bevestig de klemveren en draai het werk om om te controleren of alles naar wens is. 

Klik de twee ophangbeugels op twee derde van de hoogte in de twee verticale lijstprofielen en schroef ze vast. Bevestig de staaldraad op de wijze als hierboven beschreven bij houten maatlijsten. 


Baklijsten 

Leg de lijst als boven beschreven op een vlakke ondergrond. 
Positioneer het werk in de lijst met ongeveer een halve cm tussenruimte aan alle kanten. Vanaf de achterkant vastschroeven, door de lijst, in het spieraam. Wellicht ten overvloede: Gebruik hiervoor dunne houtschroeven die niet langer zijn dan de dikte van werk plus lijst. 
Doeken of panelen kunnen ook met behulp van spieplaten (zie inlijst-materialen) in het frame worden geschroefd. De spieplaten met kleine houtschroefjes 
in de staande kant van de sponning van de lijst monteren met de rechte kant beneden en de ronde kant boven, positioneer het doek, buig de spieplaten over het spieraam en schroef vast. 


Passe-partout 

Sommige kunstwerken kunnen niet direct achter glas worden ingelijst. Bijvoorbeeld pastel- en houtskooltekeningen raken beschadigd bij direct contact met glas. Voor dit soort werken is een passe-partout noodzakelijk: een lijst binnen de lijst, een rand van dik karton. Deze rand zorgt voor een ruimte van enkele millimeters tussen glas en kunstwerk. 

Een minder bekend gevaar van het inlijsten van vooral pasteltekeningen direct achter glas is statische elektriciteit! Bij het schoonmaken van het werk kan door de beweging van de schoonmaakdoek het glas statisch worden en de positie van de pigmentdeeltjes in de tekening verstoord worden. Bij gebruik van perspex in plaats van glas treedt dit effect zelfs in versterkte mate op. Gebruik dus voor het inlijsten van pasteltekeningen bij voorkeur geen perspex! 

Ook andersoortige kunstwerken zoals etsen, tekeningen, litho's of zeefdrukken komen vaak beter tot hun recht als ze worden ingelijst met een passe-partout. 

Passe-partouts worden over het algemeen gesneden uit massief kartonnen platen. De toplaag van deze platen kan een kleur en/of structuur hebben, de binnenlaag is meestal wit of gebroken wit. Het “venster” wordt uitgesneden onder een hoek van 45 graden. Hierdoor ontstaat nog een extra randje als overgang naar het kunstwerk en lijkt het karton dikker. 

Er is geen vaste regel voor de maten van een passe-partout, maar wel een aantal vuistregels voor de verhouding tussen de breedte van de lijst, de breedte van de passe-partout rand en maat van het in te lijsten kunstwerk. 

Houd er rekening mee dat een passe-partout deels in de sponning van de lijst 
valt. 
• Bij brede sponningen kan dit zeker een cm schelen! 
• De rand van het passe-partout moet duidelijk breder zijn dan de lijstbreedte. 
• Over het algemeen is een passe-partout rand minstens 7 centimeter breed. 
De boven- en zijranden van het passe-partout venster hebben dezelfde breedte, de onderrand is 10 tot 30 % breder. Hierdoor word de optische indruk voorkomen dat het werk naar beneden zakt. 
• Bij vierkante kunstwerken in een rechthoekige lijst kan zelfs een 100 % bredere onderrand ( 2 maal zo breed als de zij- en bovenrand) goed werken. 
• Een andere wijze van maatvoering is het doortrekken van de diagonalen. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld langwerpige liggende werken een bredere zijrand en een smallere boven- en onderrand. 

Kleur is zeer afhankelijk van persoonlijke smaak. Ter overweging mag gelden dat de taak van het passe-partout is, zonder zelf op te vallen, de aandacht extra te vestigen op het ingelijste kunstwerk. Een nadrukkelijk gekleurd passe-partout voegt in feite iets toe aan het kunstwerk waarbij de vraag gesteld dient te worden of dit wel de bedoeling is. Bijpassende kleuren of juist contrasterende kleuren beïnvloeden het kunstwerk als geheel en zouden bij voorkeur met terughoudendheid moeten worden toegepast. 

De meeste passe-partouts hebben de vorm van een binnenlijst, een uitgesneden venster , waar het kunstwerk achter wordt geplaatst. Ter bescherming gebruikt men voor pastel- en houtskooltekeningen altijd een “venster”passe-partout. 

Indien het kunstwerk zelf een bijzondere rand heeft die getoond moet worden, bijvoorbeeld de ruwe rand van geschept papier, kan er voor gekozen worden het werk op mounting board of passe-partoutkarton te plakken en vervolgend door het gebruik van verdiepingsprofielen ( smalle aan een zijde zelfklevende stroken die aan de binnenzijde van de lijstsponning worden geplakt om afstand te scheppen tussen werk en glas. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij het inlijsten van aquarellen, etsen of litho’s. 

In Frankrijk is het een oude traditie dat men verdiepte passe-partouts maakt met beplakte strips achter de passe-partout opening. In een aantal landen noemen we dit dan ook een frans passe-partout. 
Met Foam Biseaux kunt u zelf in enkele minuten een frans passe-partout maken. . 


Verwerken van Foam Biseaux 
 


1. Snijdt de Foam Biseaux stroken met uw standaard passe-partout snijder (60°), of gebruik de speciale foamsnijder (FOAMCUTTER). Snijdt groter dan 90° om er zeker van te zijn dat de hoekaansluiting strak gesloten is. Controleer de mesjes van tevoren. 
2. Positioneer met een stukje tape een lengte als aanslag. Plaats vervolgens met dubbelzijdige transfertape de volgende strook exact op de raaklijn. 
3. Herhaal dit proces met de klok mee. Verwijder vervolgens de eerste strook en maak het franse passe-partout af. 
4. Snijd de stroken af aan de buitenrand van uw passe-partout. Als uw rand van het passe-partout breder is dan de strook vul dit dan met foam van gelijke dikte op. 
P.s. Houdt u er bij gebruik van Foam Biseaux rekening mee dat uw vensteropening rondom 5 mm kleiner wordt 

Verwerken van Mat Decoration tape
Er is speciale zelfklevende, zuurvrije papier/linnen tape verkrijgbaar om zelf uw Foam Biseaux stroken van diverse kleuren te voorzien. Standaard hebben wij met natuurwit CBVG voorbeplakte stroken in assortiment (FOAMCBVG) maar daarnaast leveren wij ook onbeplakte voorgesneden stroken (FOAMONBEPL) die u zelf eenvoudig met diverse tapes van een kleur kan voorzien. 

1. Positioneer de tape op de markeringslijn op de strook. Verwijder achtervel van tape en plak de tape tegen de markeringslijn. 
2. Buig de tape voorzichtig over de rand. 
3. Draai de hele strip met de voorzijde naar beneden. Druk het foam met de rand op de tafel en draai vervolgens zo dat de tape aan de achterzijde ook wordt aangedrukt. 


Montage 

Omdat bij gebruik van een passe-partout het kunstwerk zelf niet tegen het glas drukt, kan een opgehangen kunstwerk door de zwaartekracht gaan “ bobbelen” . Daarom raden wij aan bij gebruik van een passe-partout het kunstwerk alleen aan de bovenzijde te bevestigen met behulp van dubbelzijdig tape ( de zwaartekracht houdt het werk dan vlak ), of het op een stevige ondergrond te plakken. 

Zie instructievideo, voor het opplakken van een poster of foto op zelfklevend polystyreen of zelfklevend karton.


Gebruik hiervoor bij voorkeur zuurvrij karton ( sommige goedkopere kartonsoorten worden tijdens de fabricage behandeld met een zuur. Resten van dit zuur kunnen na enige tijd doordringen in het opgeplakte kunstwerk en verkleuringen veroorzaken.) 
Een eenvoudige en veilige manier om een kunstwerk op te plakken is met gebruik van zuurvrije spuitlijm, ook wel fotolijm of montagelijm genoemd. 
Leg het kunstwerk met de afbeelding naar beneden op een schoon vel papier en spuit er voorzichtig een laag lijm op. Bij eenzijdig gebruik kan het werk nog verplaatst worden. Laat de lijm even drogen draai het werk dan om en leg het voorzichtig op het karton. Bij een groot werk is het aan te bevelen dit samen met iemand anders te doen, waarbij een persoon het kunstwerk omhoog houd terwijl de ander het vanuit een van de zijden voorzichtig drukkend het werk vastplakt. Hierdoor wordt voorkomen dat er luchtbellen onder het werk blijven zitten. 
Corrigeer indien nodig en leg dan een schoon vel papier op het werk, waarna het werk stevig vastgewreven kan worden. 

Nog eenvoudiger is het gebruik van EASYSTICK platen. Op deze zelfklevende platen verkrijgbaar in de maten 100 bij 125 cm of 70 bij 100 cm kan na verwijdering van het schutblad direct geplakt worden. 

De aan te bevelen werkwijze: 
• Positioneer het passe-partout met de goede kant naar onderen op het vel EASYSTICK. 
• Zet potloodstreepjes in de hoeken van het venster van het passe-partout op het vel EASYSTICK. 
• Trek lijnen tussen de hoekaanduidingen om aan te geven waar het schutvel moet worden verwijderd. 
• Snijdt met een scherp mes het gemarkeerde deel uit. 

Als het een grotere foto of poster betreft snijdt u een extra strook van ca 5 cm uit het midden van het ontstane kader. 
Positioneer eerst met behulp van het passe-partout de foto of poster op de zelfklevende ondergrond met het schutvel nog helemaal aanwezig. 
Til de foto of poster zonder deze te verschuiven op in het midden terwijl u over een lengte van ongeveer 10 cm het schutvel van de middenstrook losmaakt en terugvouwt. 
Laat de poster of foto vervolgens voorzichtig terugkomen op zijn positie, maar nu op de kleine vrijgekomen plaklaag en druk deze vast.. 
Vervolgens kunt u de foto of poster vanaf de andere kant optillen en de rest van de middenstrook van het schutvel verwijderen. Dan plakt u foto of poster over de gehele middenstrook, aandrukkend vanaf het kleine deel dat al geplakt was. 
Vervolgens steeds een deel van het schutvel links en rechts van de middenstrook verwijderen, en steeds van uit de geplakte middenstrook aan drukken, totdat de hele oppervlakte van de foto of poster zonder kreuken of luchtbellen is vastgeplakt. 

U kunt natuurlijk ook in plaats van deze zorgvuldige positionering het vel EASSYSTICK ruimschoots nemen en later de overstekende delen afsnijden.